2024-06-19 Dempster Highway.

We waren al vroeg op. We aten ons selfcaterd ontbijt met koffie in de lounge van de Aurora Inn en maakten ons dan klaar voor een ferme rit richting Eagle Plains. Volgens Guru zou dat vanuit Dawson City 430 km zijn over gravel. Je mag daar op de meeste plaatsen 90km/u rijden, maar we moeten dat toch ten zeerste afraden. Gravel is, vooral in de bochten, zeer onvoorspelbaar.
De Dempster Highway is vernoemd naar Inspector William Dempster die in de winter van 1910-1911 op zoek ging naar 'The lost Patrol' een groep pioniers die onder leiding van een totaal onervaren Inspector Fitzgerald verloren gelopen was en uiteindelijk door Dempster in maart 1911 dood teruggevonden werden.
De Dempster Highway is een marteling voor iedere auto en een uitdaging voor iedere chauffeur. Maar je moeite wordt beloond met vergezichten die je soms op kalenders ziet en waarvan je denkt dat ze getrukeerd zijn. Die panorama's bestaan écht. Wij hebben ze zelf gezien.
We vertrokken bij prachtig zonnig weer met heerlijke wolkenformaties die steeds dichter en ook donkerder werden. Toen we de laatste 50km aanvatten werden we zowaar getrakteerd op bliksem en donder en uiteindelijk ook op een stortvlaag van jewelste. Om half vijf waren we op onze bestemming voor vandaag.

In Eagle Plains wonen op dit moment exact 8 mensen en het enige gebouw is een hotel annex tankstation. Dat hotel is voor dit seizoen al helemaal volgeboekt. Dit is trouwens het enige hotel op die Dempster Highway. Als je hier niet terecht kan voor overnachting, kan je ofwel in je auto overnachten op hun parking ofwel doorrijden tot Inuvik. Op dit moment behoort dat laatste zelfs tot een mogelijkheid vermits we zo dicht bij de poolcirkel zitten dat de zon hier nu amper ondergaat.
Wij zijn bij de gelukkigen die nog een plekje konden bemachtigen. Op onze leeftijd moet je geen risico's meer nemen.

Deze middag hebben we onze bokes in de auto moeten eten want buiten werden we bijna zelf opgegeten door de muggen. 🦟 …. rotbeesten…
Vanavond aten we varkenfilet dijonais met frietjes en seizoensgroenten.
Het regent niet meer en mss maken we nog een wandelingetje in de buurt.