2024-06-18 Dawson City

In Dawson City hebben ze wat problemen met hunnen elektriek. Elke dag wordt afgewisseld een wijk van de stad van 23:00u 's avonds tot 's anderendaags 05:00 in den donker gezet. Tijdens die 6 uur durende shut down moeten ze werken om hun electriciteitsnet in orde te stellen. En dus inderdaad om klokslag 23 u ging gisteren het licht én de airco én het internet uit. Gelukkig had de gastvrouw ons daarvan verwittigd en heb ik nog gauw gauw de blogpost van de voorbije dag gepost. Om exact 5 u deze nacht schoten hier ineens alle lichten weer aan. Die hadden we gisteren natuurlijk vergeten doven. 🤪

De eerste pioniers hadden vooral grote haast want op een paar maanden tijd moesten ze een min of meer aanvaardbaar huis bouwen. Er werd dus met hout dat ze ter plaatsen kapten een gebouw opgericht, zo maar zonder fundament want daar was geen tijd voor. Waar ze geen rekening mee hielden was dat ze op permafrost bouwden en dat die bovenkant toch in warme zomers en door de druk van het huis erop een beetje ontdooide. Resultaat was dat vele van die eerste huizen gewoon wegzakten, en instuikten.
Nu zijn ze slimmer en bouwen ze op opeengestapelde houten blokken die met spieën aangepast kunnen worden.
Ook wilden die eerste rijkelui gebouwen oprichten in steen. Dat was hier echter geen optie. Dus maakten ze die in hout en bekleedden ze deze met zinken platen die ze schilderen alsof het steen was. Ze heten dat hier 'creative cheating'.
Zo ging het bij het bankgebouw en de post en nog enkele huizen van wie zich dat kon permitteren.

Net buiten de stad liggen verschillende begraafplaatsen. Daar vind je doorgaans de geschiedenis van een stad. Er is de begraafplaats van politiemensen, van vrijmetselaars, van de joden en van de pioniers. Allemaal dicht bij mekaar maar toch afzonderlijk.
Het was de gewoonte om in het najaar alvast een hele reeks graven te delven omdat het in de winter zo hard vroor dat graven delven en dus begraven niet mogelijk was.
Sommige begraafplaatsen zijn heel erg verwaarloosd en andere zijn netjes onderhouden. Vooral deze van YOOP (Yukon Order Of Pioneers) en deze van de Masons (de vrijmetselaars) zijn heel netjes.
Waar ze nu de mensen begraven is niet meteen duidelijk.

Morgen hebben we een lange rit te doen. We wagen ons aan de gravel van de Dempster Hwy richting Eagle Plains. We bevroegen ons daarover bij het Informatiecentrum van NWT (North West Territories) want daar ligt het grootste deel van die weg. En er werd ons verzekerd dat hij op dit moment best te doen is. Of dat een geruststelling is, zal morgen pas blijken…. 🤔