2023-03-16 La Cumbre Vieja

De uitbarsting van de vulkaanrug van de Cumbere Vieja die de zuidelijke helft van La Palma teisterde duurde van 19 september tot 13 december 2021.
Pas 12 dagen later werd de uitbarsting als officieel beëindigd beschouwd.
Het heeft 7000 mensen dakloos gemaakt waarvan er nog steeds 1300 geen nieuw onderkomen vonden.
We wilden die ravage wel eens gaan bekijken. Er is al werk gemaakt van één doorgang naar Fuencaliente de Palma. Je kan er tussen de werkzaamheden door rijden, maar stoppen is verboden. Het is echt een apocalyptisch zicht. Alles is zwart zo ver je kijken kan en hier en daar zijn nog steeds warme zones.
Als La Gomera het groene eiland is dan kan je La Palma gerust het zwarte eiland noemen. Tot kilometers buiten de gestolde lavastroom liggen nog dikke pakken fijn zwart stof. Hier en daar zie je tussen die lavarivieren af en toe nog een huis staan dat als bij wonder gespaard bleef. Het blijft verwonderlijk hoe vernietigend de natuur wel kan zijn.
We maakten de toer rond langs de zuidkant en in Los Canarios hebben we geluncht. Daarna hebben we nog een 'wandelingske' gemaakt van zo'n 5 km waar we 2u12min over gedaan hebben. 🥵 Het tochtje liep tussen de wijngaarden die langs de steile flanken gewoon op die zwarte aarde groeien. Als ik thuis een wandeling maak van 5 km ben ik binnen de 48 minuten terug thuis!…. Waarmee ik maar wil zeggen dat het terrein hier 'lichtelijk' verschilt van het terrein thuis.
Ondertussen zijn we al gedoucht. Dat was nodig want er is wat afgezweet vandaag en het was nog niet eens warm!
We verdienen een lekker wijntje en ik krijg daar een hapje bij : een krakotje met wat heerlijke geitenkaas 😋