2017-12-16 Een tempel in de jungle: Ta Prohm

Ta Prohm is in Bayon-stijl, grotendeels in de late 12e en vroege 13e eeuw en oorspronkelijk Rajavihara genoemd. Hij ligt op ongeveer een kilometer ten oosten van Angkor Thom en werd gesticht door de Khmer-koning Jayavarman als een Mahayana-boeddhistisch klooster en universiteit. Ta Prohm bevindt zich in vrijwel dezelfde staat waarin het werd gevonden: de fotogenieke en atmosferische combinatie van bomen die uit de ruïnes en de jungle groeien, heeft het tot een van de meest populaire tempels van Angkor gemaakt. De meeste bomen zijn kapokbomen. Dat zijn snelgroeiende bomen. Daardoor is dit een zeer zachte houtsoort die ook snel verrot. Als de boom sterft, valt hij omver en vernietigt op die manier de gebouwen. UNESCO heeft Ta Prohm ingeschreven op de Werelderfgoedlijst in 1992.
Deze tempel diende als decor voor de Lara Croft film: Tomb Raider, met Angelina Jolie. Onze gids maakte deel uit van de gidsencrew.

Na deze derde tempel hadden we het wel gehad. Niet dat het ons niet beviel, in tegendeel, maar de warmte en de aanwezigheid van enkele duizenden luidruchtige Chinezen was er net te veel aan. Angkor Wat en omgeving trekt jaarlijks 5.000.000 bezoekers!
Toch blij dat we dit konden bewonderen. Dit kan dus ook van het lijstje geschrapt worden.