2022-06-10 Laatste dag

De laatste dag in Tbilisi. 😔
Vandaag  een totaal ander ontbijt. We kregen havermout, een slaatje van tomaat en komkommer een kaasgebakje (filodeeg met kaas, gebakken in zonnebloemolie) en zowaar een gekookt eitje met brood, yoghurt en perenmoes. 
We maakten ons klaar voor een dagje slenteren door de stad. De weerapp voorspelde dat het mooi weer zou worden en dat we 's avonds een buitje konden verwachten. Die weerapp had het juist. 
Toen we een paar dagen geleden ook al in de stad rondkuierden, kwamen we langs een emaille-workshop en net daar vond ik toen exact wat ik zocht. De oorbelletjes waren niet te groot en hadden net die mooie dieprode wijnkleur waarnaar ik zocht. Ik vroeg of ze daar ook een hangertje met dat kleur erin konden bijmaken en ja hoor, we kregen dan ook bericht dat we dit vandaag konden gaan ophalen. 
Ik maakte ondertussen wat foto's van dat minutieus precisiewerk. Eerst wordt op een zilveren basis een tekeningetje uitgewerkt met zilverdraad. Het emaille wordt in het zilver gepenseeld en krijgt tot 5 lagen emaille die telkens anderhalve minuut op een temperatuur van 750°C gebakken wordt. Nadat de laatste laag gebakken is wordt het juweel gepolijst tot de zilverdraad weer zichtbaar wordt. Dat is een scherp staaltje kunstenaarsvakmanschap. Soms gebeurt het dat het niet lukt en dat de emaille zelfs ontploft. Dan is er veel moeite voor niets geweest. 
Op het Meidanplein is het heerlijk zitten op een terrasje met een biertje. Onder het plein is een bazaar waar natuurlijk die heerlijke Georgische wijn te koop is maar waar ook allerlei andere Georgische specialiteiten aangeboden worden. Het is één grote toeristenval. De setting is daarvoor natuurlijk goed gekozen. 
Rond 18:00u zijn we dan gaan eten in het 'Bread House'. Daar waren we al een keer een avondje met de groep. Tegen 19:00u keerden we terug. We liepen nog een laatste keer door de plaatselijke 'Rue des Bouchers', en genoten nog een laatste keer van het adembenemend panorama. We dronken de rest van de fles wijn op die we meekregen en toen was het inpakken geblazen. 

Vanaf deze voormiddag was Frank al aan het proberen om in te checken voor de vlucht van morgen. Zelfs Elene werd ingeschakeld om te proberen. Maar niets mocht baten. Uiteindelijk heeft zij ten einde raad naar de luchthaven gebeld want Georgian Air was niet bereikbaar. Daar hebben ze haar bevestigd dat dit enkel kon aan de incheckbalie. Als dát maar goed komt 🤞.