2022-06-03 Vardzia, Chobareti, Akhaltsikhe


We zijn de enigen die om 8 u gaan ontbijten. Tegen dat wij op 't gemakske klaar zijn komt de rest erdoor en drinken we nog samen een tasje koffie. 
Tegen 10 u zaten we vandaag op de bus. We reden eerst naar Vardzia. 
De grotstad is nu een grotklooster aan de zijkant van de Erusjeli in het zuiden van Georgië in de buurt van Aspindza op de linkeroever van de Mtkvari. De stad werd gesticht door koningin Tamar in 1185. Een aardbeving in Samtsche in 1283 verwoestte ongeveer twee derde van de stad waardoor de grotten van buitenaf zichtbaar werden. 
Het was een hele klim en het dalen in de uitgehouwen trappen was best lastig. 
In Chobareti kregen we de lunch aangeboden in een boerderij die door de eigenaar vakkundig en met veel toewijding hersteld wordt. We kregen een demonstratie van hoe je 'spaghettikaas' maakt. Dat is een intensief en lastig werk. 
Vandaar ging het naar Rabati Castle in Akhaltsikhe. De wijn die ons daar aangeboden werd, komt van wilde druivenranken. En is zeer exclusief. Er wordt jaarlijks maar een beperkte hoeveelheid van geproduceerd. Bij deze proeverij hoorde natuurlijk weer allerlei lekkers. 
De maaltijd werd afgesloten met tsjatjsa. (ჭაჭა) Traditioneel wordt de drank gestookt van de vruchtenpulp die overblijft na het uitpersen van druiven bij het maken van de wijn.
Het was al flink donker toen we terug in Borjomi aankwamen.