2019-12-14 Kia Ora

Kia Ora is Maori en betekent letterlijk 'heb leven'. Het wordt doorgaans gebruikt als groet. Gewoon 'hallo' dus.
Te Puia is een centrum voor 'education and development of Maori crafts' en daar gingen wij vandaag naartoe. Hier wordt aan jongeren geleerd hoe ze het hout moeten bewerken, been en steen moeten slijpen tot voorwerpen en weven met de bladeren en stengels van planten.
Te Puia is natuurlijk heel wat meer dan dat. Er is een volledig dorp gebouwd met de traditionele gebouwen en op regelmatige tijdstippen worden voorstellingen gegeven van gezangen.
Het centrum ligt tevens aan de rand van een geothermisch gebied met geisers, sulfatorenvelden en blubberende modderpoelen.
Het stinkt hier verschrikkelijk en één geiser spuit regelmatig, niet zo hoog als 'The old faithful' in Yellowstone maar wel zeker drie kwartier aan een stuk.
Hier is ook een kweekprogramma voor kiwi's - de vogels dan.
We hebben vandaag onze eerste echte kiwi's gezien. Dat zijn nachtvogels en daarom worden ze in een donkere omgeving gehouden zodat wij ze kunnen zien. Als het voor ons nacht is wordt bij hun het licht aangestoken en dan gaan ze slapen in holen in de grond die ze zelf graven.
Deze middag zijn we bij een Mexicaan gaan eten. Ze maken de porties hier zo groot dat wij maar de helft opkregen. De andere helft kregen we mee. NOOIT is ons dat ooit overkomen! Frank meende dat hij wel een halve kip tussen zijn enchilada's gevonden had!
Deze avond hebben we nog een gezellig babbeltje geslagen met onze gastvrouw, zelf een halve Maori. Politiek in hun leven was grotendeels gespreksonderwerp.
Het blijft een lastige kwestie.