2019-12-07 Kiwi’s, a general impression - part 1

De NieuwZeelanders noemen zichzelf met trots Kiwi's.
Ze zijn uitermate vriendelijk. Ze beginnen spontaan een praatje en vragen steevast hoe het met je gaat. Ze menen dat ook echt.
Als je ergens weggaat zeggen ze "see ya". Dat is dé standaardgroet bij uitstek. En "everything" is hier altijd "awesome".... 👍

Hun dialect en tongval echter is nog platter dan in Australië. Heel dikwijls moeten we ze vragen om nog eens te herhalen omdat we ze net niet verstaan hebben.

Hier zijn geen snelwegen. Enkel de ringwegen rond de grote steden hebben afgesloten dubbele rijvakken. Steden worden verbonden met wat genoemd wordt 'SH = State Highway' dit zijn gewone wegen 1 heen, 1 terug.
Als chauffeurs zijn ze heel hoffelijk, maar enkel in de steden en dorpen. Daarbuiten is de standaardsnelheid 100km/u. En precies daar veranderen ze plots in nietsontziende roadmonsters die zich doorgaans niet aan de snelheidslimieten houden en je met plezier opjagen als ze je niet kunnen voorbijsteken. Je maakt dan ook best gebruik van de 'passing bays' die op regelmatige afstanden in de wegen voorzien zijn om hen voorbij te laten.

Vrachtwagens geven hier ook nogal 'slunse'. We vroegen het aan een chauffeur. De snelheidslimiet voor vrachtwagens buiten de bebouwde kommen bedraagt 90 km/u. Maar, vermits ze geen begrenzers op hun motoren hebben, gaan ze dikwijls meer dan 100 km/u en dan wil je daar echt niet vóór rijden!

Gans de maand december houden de Nieuw Zeelanders 'Christmas parties'. Met de ganse familie of met een hoop vrienden komen ze dan samen in een restaurant en eten zich vast aan tafel. Weekend of werkdag, dat maakt hier geen verschil uit. Heel dikwijls is het restaurant dan zelfs voor andere gasten gesloten.

Wordt (misschien) vervolgd.