2019-12-12 Taranaki Maunga

Vandaag hadden we een fijne dag. We werden om 9u opgehaald door Tom, een Maori gids die ons een rondleiding zou geven rond Taranaki Maunga.
Aanvankelijk werd deze stratovulkaan door de Engelsen Mount Egmont genoemd.
Eeuwenlang echter werd de berg door Māori 'Taranaki Maunga' genoemd. Het Maori-woord Tara betekent bergtop, en Naki zou afkomstig zijn van ngaki, wat 'stralend' betekent, een verwijzing naar de met sneeuw bedekte bovenste hellingen.
Maunga is berg of piek.
Vanaf 2020 zal deze stratovulkaan enkel nog als Taranaki Maunga bekend staan.
De strijd van de Maori is een strijd die menig inheemse bevolking moet voeren. De erkenning is lastig en nog maar heel recent zijn ze er in NZ achtergekomen dat dit noodzakelijk is om de geschiedenis te overleven. Er zijn nog steeds amper vertegenwoordigers in de stadsbesturen en in het parlement. Dat komt hoofdzakelijk omdat ze gewoonweg niet verkozen worden.
In de Maori cultuur is het de vrouw die de beslissingen neemt. De man moet doen wat zij zegt en zijn taak is beschermen en voorzien in het levensonderhoud. ‘Protect and provide’
Bos en natuur spelen een heel belangrijke rol in de cultuur van de Maori en iedere naam heeft zijn eigen bijzondere betekenis.

We zijn nu weer in het huisje en het aperitiefke smaakt na een dag vol nieuwe indrukken met een gids die met passie over zijn volk spreekt maar toch met beide voeten op de grond staat.
'Progress is unavoidable'