2016-06-01 Santiago, dat wil zeggen: veel pelgrims

Je kan natuurlijk niet naar Santiago de Compostella gaan en niet de kathedraal bezoeken. Dat is hetzelfde alsof je naar Parijs zou gaan en er de Eiffeltoren niet gaan bekijken.
De 'Camino' is de naam van elk pad dat leidt naar Santiago.
Er zijn verschillende officieel erkende paden. Gisteren maakten we kennis met een stel Aussies die vertrokken waren in Porto en vandaag nog hun laatste 12 km af te leggen hadden. De mevrouw had er nu haar 14de 'camino' op zitten.
In de kathedraal wordt elke dag om 12 uur een mis opgedragen. De kathedraal zit dan ook telkens weer helemaal vol pelgrims. Als je een zitplaats wil bemachtigen moet je ten laatste tegen 11 uur daar zijn. Vandaag werd de mis voorgegaan door 9 pastoors waaronder een Koreaans priester die een hele groep Koreaanse pelgrims begeleidde. De gezangen worden door een nonneke geleid. Die heeft zulk een mooie zuivere stem, daar word je zowaar stil van.
Het hoofdkoor (want er zijn er verschillende natuurlijk) is een uitspatting van goud en weelde. Blijkbaar hebben in de loop der jaren heel wat pelgrims daarvoor hun centen achtergelaten.
Het grote wierookvat hing stil vandaag. Het wordt enkel nog ter gelegenheid van grote festiviteiten gebruikt. Vroeger was het de enige remedie tegen de stank die de pelgrims verspreidden.