2018-06-06 Bey bey Malta. Hello Belgium

Met ongeveer een uur vertraging (due to traffic control restrictions) verlaten we Malta. 
Het weerzien met onze vrienden was hartelijk en gemeend. 
Wie van geschiedenis houdt kan hier zijn gading zeker vinden. Als je de massa toeristen (jaarlijks bezoeken zo'n 1,2 miljoen mensen Malta) er voor lief bijneemt, het links rijden onder de knie hebt, je geen probleem hebt met de lange files tijdens de spitsuren en het graag warm hebt, is Malta zeker een aanrader. 


2018-06-06 Maritiem museum

Nog nooit in al de jaren dat we reizen, hebben we zoveel musea bezocht. 
Deze voormiddag hebben we er dan ook weer 2 doorgedraaid. 
Het maritiem museum en het paleis van de inquisitie stonden nog op onze to do lijst. 
Het maritiem museum bleek nog wel de moeite te zijn, maar dat paleis was er één van het soort dat we wel al meer gezien hadden. Behalve wat kleine gevangeniscellen waar behalve een bed, niets te zien was, en een deur naar de rechtszaal waar Jan op handen en voeten doorheen zou moeten kruipen, was er verder niets bijzonders aan. 
Dat kleine deurgatje had wel een reden. De gevangene die erdoor geleid werd, was verplicht om te bukken. Er was dus geen reden om niet nederig te zijn als je voor de inquisiteur moest verschijnen. 





2028-06-06 Vittoriosa

Omdat we toch maar om 16:40 u zouden vertrekken, en we de auto pas tegen 14:00 u moesten afleveren, wilden we deze morgen toch nog een toertje maken in Vittoriosa. Dit is één van de 'three cities', waar we gisteren langsgevaren zijn. Het is er zoveel rustiger dan in Valletta of zelfs dan de rest van Malta. 
De straatjes zijn er zo smal dat auto's er niet door kúnnen. De meeste straatjes hebben zelfs trappen! 

In de straten liep het vol figuranten. Deze namiddag om 16:00 u zou er immers een reconstructie van een historische zeeslag plaatsvinden. Helaas, deze hebben we net aan onze neus zien voorbijgaan. ☹️




2018-06-05 Havenrondvaart


Je kan een stad best leren kennen vanop het water. Daarom hebben we in echte toeristenstijl een rondvaart in de haven gemaakt. 
Rondom de 'Grand Harbour' van Valletta bieden drie ommuurde steden, beter bekend als The Three Cities - Vittoriosa, Cospicua and Senglea - een fascinerende blik op de maritieme geschiedenis van Malta. 
De rondvaart, die vertrok vanuit Sliema, duurde anderhalf uur. Er werd door de luidsprekers heel wat uitleg gegeven over de verschillende gebouwen die langs de oevers te zien waren. We kregen dus weer een pak geschiedenis te verwerken. 
Op de eerste foto zie je het Sint Elmo's fort dat gebouwd werd om de Turken tegen te houden. Daarin is nu het oorlogsmuseum gevestigd dat we gisteren bezochten. 

Onze dag eindigde bij Eunice en Clive. Die hadden ons, voor onze laatste dag in Malta, uitgenodigd voor het diner. Het was weer heel gezellig. 



2018-06-04 Valletta


Valletta is niet al te groot. Nochtans zijn we erin geslaagd om vandaag 20.105 stappen te doen. Er is van alles te zien. In het centrum heb je de musea (we deden er 3! Er was ook nog het oorlogsmuseum, maar daarvan zijn geen foto's beschikbaar) en een wirwar van straatjes met prachtige huizen en leuke winkeltjes. Valletta is UNESCO werelderfgoed en voor 2018 uitgeroepen tot Europese culturele hoofdstad. Maar zoals het een zuiders land betaamt, zijn niet alle werkzaamheden daarvoor afgewerkt. 😏


2018-06-04 Johannieters

De Johannieters waren hospitaalridders. Ze stamden uit de tijd van de kruisvaarders. Ze bestuurden het eiland van 1530 tot 1798. De stad werd vernoemd naar Grootmeester Jean de la Vallette († 1568), die in 1565 het eiland had verdedigd tegen de Turken.
In het paleis van de grootmeesters is nu een museum ondergebracht. 
Dank zij één van hen bezit het paleis één van de grootste historische wapenarsenalen van de wereld. 





2018-06-04 Archeologisch museum.


In het archeologisch museum vind je alle belangrijke stukken van de tempels die we zaterdag bezochten. 
De meeste zijn grote, mooie versierde blokken, maar je vindt er ook enkele kleine figuurtjes. Prachtige staaltjes van vakmanschap. 
Het beeldje links is gemaakt in klei en stelt een zwangere vrouw voor die zich waarschijnlijk afvraagt hoe het komt dat het nu weer 'van dat' is. 
Het beeldje rechts is een slapende vrouw en is van gepolijst kalksteen. 
De meeste beelden zijn vrouwenfiguren en vertegenwoordigen de 'alma mater' - de oermoeder. 




2018-06-03 Gozo

We moesten er vroeg uit vandaag. Om kwart over zeven werden we door Eunice en Clive opgehaald voor een dagje Gozo. 
Gozo is een eilandje dat op zo'n 20 minuten varen verwijderd ligt van Malta. Het behoort samen met het eiland  Comino tot de Maltese archipel. 
Clive bracht ons op plekjes die je normaal niet zou vinden als je het eiland niet op en top kende. Blijkbaar heeft hij hier in zijn jonge jaren samen met zijn maten heel wat kilometertjes off-road afgelegd.... 
Het was natuurlijk schitterend weer en met het goede gezelschap werd het één van de topdagen van ons verblijf. 



2018-06-02 Ghar Dalam & Marsaxlokk

Omdat we nog wat tijd over hadden bezochten we nog de grot van Ghar Dalam. In deze grot vonden de wetenschappers tot hun grote verbazing hele skeletten, maar ook veel lossen beenderen van heel wat zoogdieren, waaronder vooral herten, kleine olifanten, wolven en zelfs nijlpaarden. Het blijft een mysterie hoe die daar terecht kwamen. Het vermoeden is dat toen Malta gedurende de ijstijd verbonden was met het vasteland, daar al die beenderen door de zee in de grot terecht kwamen en bij het wegtrekken van het water, daar achterbleven. 

We sloten de dag af in het idyllische Marsaxlokk. Een vissershaven met hoofdzakelijk visrestaurants langs de kade. 





2018-06-02 Ħaġar Qim & Blue grotto

De megalithische tempel van Ħaġar Qim IPA: [hæʤər'ʔi:m] staat op een heuveltop twee kilometer ten zuidwesten van het dorp Qrindi op Malta. Het complex dateert uit ca. 3200 - 2300 voor Chr.  in de Tarxien-periode en werd opgegraven in 1839.  Het is één van de vele megalitische tempels op de Maltese archipel met niervormige of hoefijzervormige elementen in het grondplan. Ħaġar Qim heeft uitzicht op zee en op het eiland Filfla. De tempel is gelegen nabij een ander opmerkelijk tempelcomplex, Mnajdra gesitueerd nabij de klifrand vlak aan zee.
De tempels behoren samen tot een erfgoedpark. Ze werden opgetrokken in de zeer poreuze kalksteen en worden overdekt door een enorm grote constructie met een zeil om ze te beschermen tegen verdere aftakeling door wind, zon en regen. 

We trokken daarna naar de verschrikkelijk toeristische 'Blue grotto'. Voor 8€ pp brengt een bootje je naar dat natuurfenomeen. Het is volgens de Maltesers een must. Het is mooi, maar spectaculair kunnen we dat niet noemen.




2018-06-02 Naxxar

We zochten een B&B die nogal centraal gelegen was. We vonden hem in Naxxar (lees Nasjar) en hij heet 'Knights of Malta'. Het is gelegen in een smal straatje. Volgens Dee (ze heet eigenlijk Deirdre) is het huis zo'n 300 jaar oud. Het heeft een kleine binnentuin en hele dikke muren van zandsteen die hier ter plaatse gewonnen wordt uit heel grote steengroeven en is nogal antiek ingericht.  
De straatjes van Naxxar zijn doorgaans smal en het is hier elke dag weer een zoeken naar een parkeerplaats. Een Maltezer wil immers vlak voor zijn deur parkeren. Zelfs in die smalle straatjes wordt ook geparkeerd van zodra er een andere auto kan passeren. De publieke parkeerruimte staat hierdoor wel voor amper 1/10 gevuld. Voor ons is dat 500 m stappen, wij zoeken niet, maar parkeren daar. 



2018-06-01 Mdina en Rabat

Vandaag ging de reis naar 2 heel belangrijke historische steden in Malta. Mdina en Rabat liggen vlak naast elkaar. Mdina is het oudste gedeelte en ligt helemaal binnen een dubbele stadswal. Vanop de muren krijg je een prachtig zicht over het binnenland. Het was gedurende 754 jaar de hoofdstad van Malta onder de Romeinse overheersing. Mdina is een wirwar van kleine straatjes en loopt tijdens de zomermaanden vol van de toeristen. Vandaag viel dat nog goed mee, hoewel..... 
Buiten de stadsmuren bevindt zich het enige overgebleven 'Domus Romana', het Romeinse huis. De vloeren waren bedolven onder een islamitische begraafplaats. Wat verderop lagen de catacomben. Die werden gebruikt door zowel Romeinen als Joden en Christenen. Tijdens de oorlog deden ze zelfs dienst als schuilkelders gedurende de vele bombardementen die Malta te verwerken kreeg.