2022-05-29 Amsterdam.

Het was de bedoeling om met de fiets naar Amsterdam te rijden maar er werd deze morgen flink wat regen voorspeld en ik zag dat niet zitten. Ik haat fietsen in de regen. 😖 We gingen dan maar met de bus. Er werd gezegd dat we met de auto tot aan Schiphol knooppunt Noord moesten rijden om daar de bus naar het Leidse plein te nemen. Wij zijn te voet tot aan die opstapplaats gegaan. Dat bleek toch niet zo immens ver te zijn.
Toen het effectief goed begon te regenen zijn we op een boot ingescheept en hebben we op die manier alle grachten, de Amstel, incluis een deel van het IJ gezien. Het viel ons op dat heel wat van die mooie grachthuizen overhellende gevels hadden. We dachten eerst dat het schietlood nog niet uitgevonden was toen ze gebouwd werden. Dat bleek echter net de bedoeling te zijn. Deze huizen hebben heel smalle deuren, trappen en gangen en goederen konden enkel via de ramen naar binnen gehaald worden. Als de gevel bovenaan wat verder vooruit gebouwd werd, konden goederen die met een katrol naar boven gehesen werden de onderste gevel niet beschadigen. 'Gevels op vlucht' werd later zelfs een typische bouwstijl van Amsterdam.
Uiteindelijk zijn we via het Vondelpark terug naar de bushalte gegaan. Op het kaartje zie je in rood de rondvaart en in geel wat we te voet nog aflegden, goed voor 17392 stappen of om en bij de 15 km. We zullen goed slapen vannacht!….